Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

22jan

Hoe volg je het nieuws zonder overprikkeld te raken?

(leer nieuws te zien als voeding)

 

 

Bijna wekelijks krijg ik de vraag: “Heb jij dat gisteren gezien bij….?” Op de stippellijntjes kun je een willekeurig televisieprogramma invullen. “ Nee, ik kijk zelden televisie”, is mijn steevaste antwoord. Dat doe ik sinds een aantal jaar niet meer en het bevalt me uitstekend. Dat blijken veel mensen best raar te vinden. Vaak genoeg kom ik personen tegen die hier zelf mee worstelen. Bij een hoogsensitief persoon komt alle nieuws soms kamerbreed binnen. En als je niet onder een steen wilt kruipen, hoe doe je dat dan: wel op de hoogte blijven en niet overweldigd raken? 

Toen ik alleen woonde heb ik jaren met het bord op schoot 'Man Bijt Hond' en er achteraan 'De Wereld Draait Door' (DWDD) bekeken, waarna ik doorzapte naar het NOS journaal. Ik voelde me daarna mat en te vol, want ik had mijn aandacht absoluut niet bij mijn eten gehad en daardoor ook nog teveel gegeten. Zowel het eten als de visuele input vielen als een blok op mijn maag.

Ik kon er op een gegeven moment niet meer tegen, tegen de stortvloed aan prikkels, (schreeuw)reclame, ongenuanceerde one-liners, de veelal negatieve insteek en ophef om iets wat de volgende dag weer ingehaald werd door het volgende. 

Toen ik mijn gevoelige aard ging erkennen en waarderen ben ik op allerlei vlakken beter voor mezelf gaan zorgen. Ook in wat ik aan alledaagse prikkels wil binnenkrijgen. Op een aantal prikkels heb ik geen invloed, maar op een heleboel wel. Het is net als met eten. Alles wat je tot je neemt is vullend. Maar voedt het je ook?

Zo ben ik kieskeuriger geworden in wat ik wil zien en lezen over de wereld waarin we leven. Ik sluit zeker mijn ogen niet voor wat er gebeurt buiten mijn leefwereld maar ik kies wel hoe en wanneer ik wat tot me neem. Ik kijk dus bijna nooit meer het journaal, maar heb wel een nieuwsapp op mijn telefoon. Zo lees ik het nieuws wanneer ik dat wil. 

Soms heb ik echt behoefte om langer bij nieuws stil te staan en sluit ik me even af voor de volgende nieuwtjes. Ik neem de tijd om iets op me in te laten werken om het vervolgens te verwerken. 

 

Ik heb meer behoefte gekregen aan genuanceerde achtergrondverhalen bij het nieuws en ook aan een andere kijk op gangbare zaken. Daarom kijk ik zelden meer naar talkshows, want in items van een paar minuten kun je geen goed achtergrondverhaal neerzetten en ook geen gefundeerde visie uitdragen. Liever neem ik een paar keer in de week de tijd om goede artikelen te lezen in een krant en minidocumentaires te kijken op het onafhankelijk nieuwsplatform de Correspondent bijvoorbeeld.

Ik heb behoefte aan een inspirerend, hoopvol en ook nuchter wereldbeeld omdat ik daar zelf ook hoopvol en aards van blijf. En dat kan ik weer uitdragen naar mensen die ik ontmoet. 

En dat is eigenlijk een boodschap die ik wil meegeven in deze blog. Neem zelf de leiding over hoe je naar de wereld om je heen wilt kijken en laat je niet (mis)leiden door de waan van de dag.

“Niets bepaalt ons wereldbeeld meer dan de media”, schrijft Rob Wijnberg van de Correspondent. Laat ik dan in ieder geval kiezen op welke media ik mijn zintuigen richt.

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

www.dankh.nl

Mocht je mijn blogs leuk vinden, aarzel dan niet om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief (mocht je dat nog niet gedaan hebben) en de blogs te delen! Mijn dank is groot.

Ben jij hoog gevoelig en regelmatig overprikkeld? Wil je jouw manier van filtering ontdekken zodat je zelf meer controle hebt over wat er binnenkomt? Kijk dan eens rond op mijn website, wellicht kan ik iets voor je betekenen.

COMMENTS
Henk Smaling 2016-01-22 09:08:47 Mooi Patricia.
Je verwoord hiermee wat de Indiase mysticus en musicus Hazrat Inayat Khan begin 1900 optekende: 'Je bent wel in de wereld, maar niet van de wereld'
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!