Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

21feb

 

Als het u belieft...

…hoef ik daar niet altijd iets mee

 

Het is twee jaar geleden dat mijn broer overleed. Zijn hart heeft het begeven. Een combinatie van grote stress, een ongezonde levensstijl en een zwaar infarct is hem fataal geworden. Mijn broer had een groot hart en wilde het de ander altijd naar de zin maken, zichzelf deed hij ernstig tekort.

In mij zelf herken ik ook de zelfde opofferende karakterstructuur. Lange tijd was het voor mij niet veilig om mij zelf expliciet zichtbaar te maken, ik ben gaan pleasen en mezelf op gaan offeren. Ik ging me te veel richten op de ander en daarmee over mijn grenzen heen. Mijn intuïtie hielp me om goed af te stemmen op de gevoelens en behoeften van anderen. Daar liep ik op den duur op stuk. Herken jij dit ook?

Door de jaren heen heb ik geleerd mijn grenzen aan te voelen en er adequaat naar te handelen. Dat was een proces van vallen en opstaan, want meermalen struikelde ik over de drempel die ‘als- het- u-belieft’ heet. Dat bleek een flinke dorpel, want als ik stopte de ander te behagen dan kon die weleens teleurgesteld zijn of (nog erger) boos worden. Ik vond het eng om te gaan staan voor mijn eigen behoeften en zo meer zichtbaar te worden. “Jij gaat een hoop mensen teleurstellen”, zei mijn therapeut destijds toen ik mijn eigen please gedrag meer dan beu was. Oh jee.

Eenmaal over de drempel bleek dat helemaal niet zo moeilijk te zijn toen ik ontdekte dat de ander teleurgesteld of boos kan zijn zonder dat ik daar vervolgens iets mee moet of hoef. Wat een opluchting om mijn eigen behoeften los te koppelen van het goeddunken van de ander.

In de energie tussen mij en de ander veranderde er daardoor ook iets. Door bij mij zelf te blijven maakte ik ruimte vrij tussen mij en de ander. In die ruimte voelde de ander dat haar gevoel er ook mocht zijn en dat kwam vervolgens bij botsende belangen de communicatie erg ten goede.

Please gedrag heeft veel kwaliteiten, zoals met een groot hart klaar kunnen staan voor een ander. Je kunt goed afstemmen en invoelen, mogelijk nog eens extra versterkt als je hoogsensitief bent. Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en je bent erg loyaal. Allemaal eigenschappen waarvan ik hoop dat je dit privé en op je werk constructief kunt inzetten. Je bent een fijn en warm mens om mee om te gaan.

Om niet op te branden moet je echter nooit je autonomie uit het oog verliezen. Dat betekent in dit geval dat je in de gaten houdt dat je ‘zelf- standig’ bent, je staat op eigen benen. Jij zou zelf de belangrijkste persoon moeten zijn die je wilt behagen. Zo wordt het een stuk minder moeilijk om eigen grenzen op een rustige manier aan te geven en kun je voluit jouw kwaliteit leven.

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

Ben jij vooral een pleaser voor anderen en wil je ontdekken hoe jij hierin beter voor je zelf kunt zorgen? Heb je het gevoel dat ik jou daarbij kan ondersteunen neem dan contact met me op via patricia AT dankh DOT nl . Onder vermelding van: 'groot hart ' krijg je het eerste consult voor de helft van de prijs.

COMMENTS
ronniejohannes couwenberg 2016-02-21 13:04:22 Hai, als ik mijn eigen behoeften loskoppel van de ander ontstaatv er alleen maar een grotere afstand,een onherstelbare breuk,ik ben ook hoogsensitief maar een man,daar is altijd spanningsveld tussen man en vrouw zo voel ik dat,inderdaad kunnen botsende belangen soms de communicatie ten goede komen maar meestal leid het tot onherstelbare breuk,dat wilde ik even kwijt,voor de rest heb je gelijk,maar als je jezelf eenmaal kwijtgeraakt ben in de ander en vervolgens terug krabbelt,wellicht gaat het tussen hartsvriendinnen beter...vr. groetend ronnie
Linda 2016-02-21 14:26:26 Heel herkenbaar, ik ben me sinds kort bewust van mijn 'please-gedrag'. Door schade en schande weliswaar, maar het is een stap in de juiste richting.
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07feb

Zwakke wortels

Ze nam contact met me op naar aanleiding van een van mijn gepubliceerde artikelen. Ze stak meteen van wal en binnen enkele minuten kreeg ik haar worsteling te zien en te horen om in de reguliere hulpverlening haar problemen helder voor het voetlicht te brengen. Het was een haast ondoordringbare woordenbrei waarin zij verdwaalde en waaruit ik moeizaam een concrete vraag voor mij kon filteren.

Ze sprak de taal van iemand die door de sluiers van meerdere werelden kan kijken. Die taal kan ik gelukkig voor een groot deel verstaan en tegelijkertijd realiseer ik me dat de gemiddelde huisarts of maatschappelijk werker hierin al snel het spoor bijster raakt.

En dat is tragisch.

Ik kom ze vaker tegen, hele talentvolle, intelligente en gevoelige vrouwen (en mannen) die het lastig vinden de aardse taal te spreken om hun gevoelens over te brengen. Hun beleving is niet alleen van deze wereld en om deze reden kunnen ze moeizaam aansluiting vinden in deze wereld.

Afhankelijk van hun omgeving worden ze een beetje eigenaardig, zweverig of zelfs gek gevonden. Vaak hebben ze werk ver onder hun niveau of geen werk en leven ze van een uitkering. Ooit uitgevallen in een baan om nooit meer in te kunnen voegen in de eisen en snelheid van de hedendaagse werkvloer.

Het zijn vaak (niet altijd) Lichte mensen. Mensen waarvan ik kan voelen en zien dat ze intens goed zijn en Licht uitstralen en daarnaast zijn ze ook te licht en zweven ze. Ze zijn slecht geaard, niet volledig ingedaald in hun aardse lichaam.

Ze hebben Licht en niet genoeg power om het leven in vaste vorm te manifesteren. Bijvoorbeeld door op succesvolle (lees: persoonlijk zinvolle) wijze bij te dragen aan de maatschappij. Ze zijn vaak creatief, zelfs kunstzinnig en zitten vol ideeën, maar het krijgt geen handen en voeten. 

En dat is heel jammer. Soms kunnen ze met een goede genezer stevig leren gronden zodat het lijntje tussen 'boven' en 'beneden' versterkt wordt. Soms lukt dat niet en hebben ze verankering via anderen nodig. Want als deze mensen gesteund worden om niet om te vallen of weg te waaien kunnen ze wondermooie dingen helpen bewerkstelligen.

Ze zijn niet zwak, maar hun worstels wel. Denk er eens over zoals in onderstaande uitspraak van Nichiren Daishonin uit de 13e eeuw.

“Wanneer een boom is verplant, ook al kunnen felle winden blazen, zal hij niet omvallen als hij een sterke stok heeft om hem vast te houden. Maar zelfs een boom die is opgegroeid op zijn plaats, kan omvallen als zijn wortels zwak zijn".

Ben je zo iemand? Zoek een stok. Ken je zo iemand? Ben die stok.

 

Hartelijke groet,

Patricia 

www.dankh.nl

Heb jij het gevoel dat je niet goed genoeg kunt gronden en wil je ervaren hoe je dat beter kunt doen? In vier sessies kan ik je daar gericht op trainen, coachen en adviseren. Neem contact op via email patricia AT dankh DOT nl voor meer informatie.

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!