Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

21dec

Mijn hart als zijde in de wind- Resham Firiri

Sinds een paar weken heb ik een melodie in mijn hoofd. Het refrein zing ik op de fiets, ik neurie het onder de douche, ik sta er mee op en ga er mee naar bed.

Het is een ritmisch souvenir uit Nepal, dit lied Resham Firiri, dat iedereen kent die ooit in Nepal is geweest. Resham Firiri dat zoiets betekent als 'mijn hart fladdert als zijde in de wind'. Het is een liefdeslied. Wie het lied wil horen kan hier klikken: Resham Firiri

Voor mij krijgt het steeds meer betekenis. Als een lied of melodie zo lang in mij blijft resoneren raakt het aan een innerlijke staat of een innerlijk weten. Het is als een klank uit mijn onderbewuste als ik 's morgens wakker word met een (deel van) een lied of melodie in mijn hoofd. Al weken is dat nu dit lied.

Want ja, mijn hart wappert momenteel als zijde in de wind.

Na het loodzware verlies van mijn lieve broer Maurice in 2014 en tegelijkertijd mijn ernstige gezondheidsproblemen, heb ik daarna op een aantal terreinen drastisch mijn koers verlegd. Het heeft mij misschien materieel gezien nog niet veel opgeleverd, ik ben wel rijker van hart geworden en zoveel meer ontspannen.

Een genadige staat van luchtigheid en vrijheid is dit jaar langzaam over mij heen gekomen. En dat uit zich in en om me heen bijvoorbeeld in het wel diepte ervaren, maar geen zwaarte. In het wel lichtheid voelen, maar geen onverschilligheid.  

Dit gevoel van vrijheid neem ik graag mee naar het nieuwe jaar. Het maakt creërende krachten los. Ik wens dat jou ook toe.

 

Vanavond is het Lichtjesavond op de begraafplaats waar mijn broer zijn plekje heeft. Ik ga hem uit de grond van mijn hart bedanken voor de lessen die zijn onverwacht en dramatische overlijden naast alle pijn en verdriet ook gebracht hebben. Dat zie ik ook terug in het leven van mijn zus. We hebben een mooi stuk voor hem laten maken.

 

Ik hoop dat ook jij kunt terug kijken op een jaar waarin je voor jezelf waardevolle dingen ervaren hebt die je rijker van hart maken. De woorden en melodieën in je hoofd bij het wakker worden wijzen je de weg. In deze tijd van het jaar zijn de sluiers tussen deze wereld en andere dimensies dunner dan anders en kan er makkelijker informatie tot je komen.

Fijne Lichtdagen en een goede start van het nieuwe jaar.

 

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

www.dankh.nl

Wil jij het anders aan gaan pakken in je leven en weet je nog niet goed hoe dat te doen? Kijk dan eens verder op mijn website. Er staan verschillende weblogs en artikelen op die je misschien verder kunnen helpen. Of maak een afspraak via patricia AT dankh DOT nl of bel 06 2554 1120.

 

 

 

COMMENTS
emmy 2015-12-22 10:55:22 erg mooi patrica bedank voor het delen. hele fijne feestdagen en de warme groet voor bo
Shirley 2015-12-22 18:16:55 Mooi, herkenbaar. X
Anne-marie barkhuis 2015-12-22 21:02:44 Lieve patricia,

Wat mooi! Een licht en warm 2016 gewenst.
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

09dec

​Ke garne?

Er is een gezegde in Nepal dat precies aangeeft hoe het soms is: ke garne?

Ke garne? - wat te doen? Omdat je het soms gewoon niet weet. En als je niet weet wat je moet doen, wat dan te doen? Je gaat gewoon door met wat je altijd doet. Je gaat door met leven, met vallen en opstaan, met je dagelijkse dingen.

Ke garne? Het is iets dat je zegt als je een moeilijke, frusterende of uitdagende situatie tegenkomt. Zoals voor de Nepalezen op dit moment waarin er al maanden geen benzine of gas meer het land in komt en men dagen in de rij staat in de hoop op een paar liter of een gevulde gasfles.Wat te doen?

Ke garne? Als je benen zeer doen, maar je toch elke dag de berg op en af moet om hout en bladeren te verzamelen omdat je dan pas kunt koken of je dieren te eten kunt geven. Niet gaan is dus geen optie. Het is een keuze tussen twee kwaden.

Wat te doen? De vraag heeft geen antwoord, want het antwoord ligt in de acceptatie en de overgave aan een situatie zoals die nu is.

En in die staat van overgave en acceptatie kun je pas voelen en beslissen hoe je reageert en of je reageert op een situatie.

Ke garne? Het is de volksmentaliteit van de Nepalezen. Mooi en met zijn eigen valkuil. Omdat acceptatie over kan gaan in gelatenheid en een gebrek aan opkomen voor je eigen basale rechten. 

Wij kunnen er hier wel wat van leren. Vergeleken met de Nepalezen hebben wij het hier materieel heel erg goed, voor onze basale noden wordt gezorgd. Maar onze levens hebben soms ook een uitdaging waarin een 'wat- te- doen?' houding goed kan zijn. 

Want wat te doen als je baan je niet meer past, maar je bent wel kostwinner? Of als je huwelijk niet meer vervullend is, maar je hebt wel een aantal kinderen om voor te zorgen? Of als je in een patstelling zit met je partner of je beste vriendin?

 

Laat het voor nu wat het is, accepteer de onmogelijkheid. Het antwoord komt vroeg of laat vanzelf naar voren, hetzij doordat de situatie van buitenaf verandert, hetzij doordat het antwoord diep uit jou naar boven komt.

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

www.dankh.nl

Zit je in een ke garne?-situatie en kun je hierbij een klankbord gebruiken? Misschien kan ik iets voor je betekenen. Je kunt bellen ( 06 2554 1120)  of mailen ( Patricia@dankh.nl ) voor meer informatie.

COMMENTS
Bo 2015-12-10 11:00:46 Wat een uitdaging. Wat een mooie houding. Ke Garne. En dan toch blijven voelen en met een zacht hart in het leven staan. Wow, mooi.
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!