Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

27jun

Kikker in de sloot

                   

Wat geniet ik van deze tijd. Voel me over het algemeen relaxed en heb genoeg tijd om te genieten van de uitbundige natuur. Ik ben veel buiten, wandel, kijk en luister. Hoe anders was dat de afgelopen jaren toen de maand juni (en juli) in mijn baan als HBO docent er een was van topdrukte, zonder tijd om lang te genieten. Laat staan om een van de leuke evenementen te bezoeken die de maand juni rijk is. Na een collegejaar van meer piektijden dan daluren werd deze maand steeds meer een tijd met nóg een schepje er bovenop. Zo kroop ik op mijn knieën menig zomervakantie in. Hoe anders voelt dat nu.

Toen ik ruim een jaar geleden afscheid nam van mijn vaste baan in het onderwijs beschreef ik mijn groeiend gevoel van klem zitten en langzaam doodgaan in een systeem dat mij niet meer paste, als een gevoel van de kikker in het langzaam kokende water. Het is een veelgebruikte metafoor dat een kikker die je in koud water langzaam opwarmt doodgaat omdat hij de opwarming te laat opmerkt. Hoewel de feitelijke waarheid van deze metafoor betwist wordt zit er wel een duidelijke boodschap in.

Als we onderdeel zijn van een systeem dat langzaamaan steeds meer verandert dan hebben we dat vaak niet in de gaten totdat er iets knapt in ons. We komen pas in actie als het te laat is, als we echt pijn voelen. Veranderingen gaan helaas soms sneller dan we in de gaten hebben.

Er zijn ook mensen die kleine veranderingen wel voelen en dan op tijd kunnen reageren. Ze springen zogezegd op tijd uit de pan. Als je lichamelijk bewustzijn op orde is kun je op tijd reageren op ongezonde situaties.

Voor mij is de vrije ruimte van de zomer ook een tijd dat ik makkelijk kan waarnemen in mijzelf hoe het mijn eigen welzijn staat. Ben ik mijn werk na een paar dagen kwijt, droom ik er niet meer over en kan ik mijn mailbox écht met rust laten zonder toch even stiekem te kijken en mail weg te werken, dan gaat het goed met me. Dan ben ik gezond aan het werk.

Vorig jaar heb ik groene, oranje en rode signalen voor gezond werken op een rijtje gezet. Deze kun je hier terugvinden. Misschien heb jij er ook wat aan. Hoe gezond ben jij met je werk bezig?

Ik wens je een fijne zomertijd toe.

Hartelijke groet, Patricia

COMMENTS
Bo 2016-06-29 17:27:17 Dank voor deze inspiratie.
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!