Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

23feb

Eerste hulp bij een vol hoofd

zo vind je rust

 

 

'Het gaat nu helemaal om jou'

Hoe vaak zegt iemand dat tegen je of hoe vaak zeg je het tegen jezelf? Gewoon even helemaal de tijd nemen voor jou. Hoe moeilijk is dat toch!

Het gevolg is dat veel mensen last hebben van een vol of een druk hoofd. Misschien jij ook?

De hele dag door maakt je hoofd overuren om alle gedachten, gevoelens, indrukken en prikkels te verwerken. Je rent van hot naar her, altijd druk en geen tijd om stil te staan. Een van mijn klanten zegt dat ze vaak haar hoofd vergeet uit te zetten waardoor de overgang van drukte naar rust en ontspanning helemaal niet gemaakt wordt.

Dit versterk je ook door 's avonds nog meer prikkels tot je te nemen als je televisie kijkt of op je mobiel zit. Je staat als het ware de hele tijd ‘aan’.

Vermoeidheid

Een vol hoofd heeft ook invloed op je kwaliteit van slapen waardoor langzaamaan de batterij steeds verder leegloopt en je al moe bent als je opstaat. Je geeft teveel weg van je aandacht, liefde en energie aan andere mensen en activiteiten en je geeft deze dingen te weinig aan jezelf. Je neemt je eigen behoeften aan bijvoorbeeld rust en stilte niet serieus.

Vaak komen deze klachten voor in combinatie met weinig tot geen ruimte nemen voor jezelf. Vooral vrouwen hebben daar last van. Het huis is vol met partner en kinderen die allemaal hun ruimte innemen. Maar waar blijf jij? Waar is jouw ruimte? En dat bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk.

Energetisch ruimte maken

In de praktijk help ik mensen met mijn handen om ruimte te maken in een druk en vol hoofd. Ik leg mijn handen onder het hoofd, masseer de schedelrand en duw voorzichtig met mijn vingers op bepaalde punten op het hoofd. Je ervaart hierdoor dat er meer ruimte en rust ontstaat, het voelt leger en luchtiger in je hoofd. Maar er is zoveel dat je zelf ook kunt doen!

Begin er mee om in je huis een plekje voor jezelf te maken. Ook als je alleen woont is het net zo belangrijk om een speciaal plekje in huis te maken waar je tot rust komt. Als er geen kamer over is maak dan een hoekje vrij in huis dat je tot jouw plekje maakt. Je kunt er een fijne stoel neerzetten of een huisaltaartje creëren. Als je daar regelmatig vertoeft dan krijgt deze plek jouw energie en geeft het je ook rust en energie terug.  

Oefening: aandacht

Daarnaast is er deze hele eenvoudige aandachtsoefening die je elke dag kunt doen. De ervaring leert dat dit meteen rust brengt en energie geeft. Als je deze oefening iedere dag doet, bij voorkeur op je eigen plekje, neemt de drukte in je hoofd echt zienderogen af.

De oefening is om dagelijks even in stilte te zitten, al is het maar 5 minuten. Doe het volgende:

  • ga rechtop zitten met je voeten op de grond, voel je voeten op de grond,
  • leg je handen losjes op je bovenbenen,
  • houd je ogen een beetje geopend of gesloten,
  • ontspan je kaak,
  • adem rustig in en uit,
  • voel het rustpunt ‘onderaan’ de inademing voordat je weer uitademt, daar zit je innerlijke rustpunt.

Het is moeilijk om in de stilte niet in gedachten op te gaan. Dat is heel normaal en helemaal niet erg. Zo gauw je opmerkt dat je in je gedachten zit, breng je de aandacht terug naar je lichaam en loop je bovenstaande punten weer na.

Opladen en rust vinden

Je kunt ook buitenshuis een plek zoeken waar je rust ervaart en oplaadt. Ik ken iemand die op haar dagelijkse rondje met de hond stilstaat bij een bepaalde boom en daar met haar handen op de stam de energie voelt stromen in haar handen. Van de wandeling en het stilstaan bij de boom laadt zij op en komt haar hoofd tot rust.

Ruimte maken voor je eigen behoeften is dus niet in negatieve zin egoïstisch. Dit weerhoudt mensen er soms van om het te doen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen behoeften, neem er de ruimte maar voor.

 

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!