Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

18apr

Voeding voor de ziel

Er gebeurt in mijn leven momenteel iets wat je kunt vergelijken met denken dat je een broodjeszaak instapt en het blijkt een exclusief vijfsterren restaurant te zijn. Wat doe je dan?

 

De laatste maanden heb ik steeds meer behoefte gekregen aan voeding voor mijn eigen spirituele ontwikkeling. Mijn maag begint leeg te raken en ik heb honger naar inspiratie. Nu mijn verplichte medische basiskennis opleiding ten einde loopt was ik al aan het kijken naar een cursus of opleiding die mij voeding zou kunnen geven. In mijn leven zit ik in een heerlijke flow en daarvoor wilde ik ook een coach opzoeken (die zelf therapeut is) met wie ik af en toe eens kan sparren.

Ik heb niet direct een concrete vraag voor de coach, het is meer een behoefte. Ik heb honger en loop zijn ‘broodjeszaak’ binnen. Trouwens niet toevallig díe broodjeszaak. Ik doe veel vanuit intuïtie en veel in samenwerking met innerlijk luisteren naar wat er zich in mij laat horen. Van deze broodjeszaak had ik ooit vernomen, deze kwam nu herhaaldelijk in me op en mijn innerlijke stem zei dat ik daar moest zijn.

Ik stap dus naar binnen en ik verwacht een vitrine vol belegde broodjes, met een vriendelijke mijnheer erachter, eventueel een paar tafeltjes en de mogelijkheid voor koffie. Maar niets van dit alles. In plaats daarvan word ik welkom geheten door een Chef-kok, hij vraagt me plaats te nemen. Hij vraagt me niet wat hij voor me kan doen, maar begint zelf te vertellen aan de hand van wat hij ziet: wie ik ben, wat ik tot nu toe heb gegeten, wat zwaar op de maag lag en misschien nog ligt, wat verteerd is en wat wellicht een goede aanvulling op mijn menu zou zijn. Het wordt vervolgens een gelijkwaardige dialoog waarin we onze menu’s uitwisselen en waarin we ontdekken dat we veel dezelfde smaken hebben.

Als het klaar is stap ik naar buiten, ik heb geen broodje gegeten en toch ben ik helemaal gevuld. De dagen erna voel ik dat ons gesprek een diepere behoefte en een grote honger heeft losgemaakt en dat ik een keuze heb gekregen. Ik kan terug gaan en de broodjes eten die hij ook heeft, maar alles in de geur en sfeer van de zaak maakt dat ik weet dat hij mij een vijfsterren maaltijd kan voorzetten. Maar dat is wel voeding van een geheel andere orde.

Voor een vijfsterren maal moet ik de hele middag de tijd nemen, het eten komt in kleine porties op prachtig opgemaakte borden met een passende wijn erbij. Het is een palet aan smaken, ieder hapje vraagt de aandacht die het verdient. Het is een genot voor alle zintuigen. Deze zintuiglijke overvloed gaat in alles doorsijpelen. Maar het kost ook wat. Het vraagt onvoorwaardelijke aandacht en energie. Na de maaltijd zijn er vele uren verstreken en kunnen bepaalde afspraken misschien niet meer doorgaan of mijn behoeften kunnen op basis van nieuwe smaakervaringen zijn veranderd. Van een broodje ben ik redelijk zeker, een vijfsterrenmaal vraagt overgave aan de Chef-kok.

Ik heb mijn keuze gemaakt, onbewust meteen al, toen ik de eerste keer naar buiten stapte. Ik realiseerde me dit echter pas goed in de dagen daarna. Tekenen van synchroniciteit dwarrelen al maanden om me heen. Ik heb in meditatie en rituelen aan de kosmos gevraagd om een aantal ontwikkelingen in mijn leven en ik zie ze nu allemaal stuk voor stuk samenkomen in de keuze waar ik nu voor sta.

Ik ga voor de vijfsterrenmaaltijd. Ik weet nog niet wat het me gaat kosten, maar ik weet zeker dat het me ongelooflijk goed en hoogwaardig zal voeden. En dat was tenslotte wel mijn vraag.

 

Hartelijke groet,

Patricia

www.dankh.nl

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

03apr

Aandacht voor denken

 

Zie hier in één foto twee kanten van mijzelf in beeld gebracht. Ik hou van wetenschap en van spiritualiteit. Deze beide kanten heb ik in de afgelopen jaren in mijzelf ontwikkeld. Dat leken heel lang twee sporen in mijn leven. En dan ineens komt de route op een bepaald punt samen, zoals nu.

Op dit moment ben ik in deze twee boeken aan het lezen die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben. De ene is van Daniel Kahneman, Ons feilbare denken. Een dikke pil vol wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein werkt en op basis waarvan wij bijvoorbeeld oordelen, keuzes maken en beslissingen nemen. Het andere is van Vera Helleman, Moeiteloos jeZelf zijn. Een spiritueel boek dat (kort door de bocht) beschrijft hoe je van een leven gebaseerd op ego-denken een overgang kunt maken naar een bewust leven dat meer vanuit je hart plaatsvindt. Beide boeken kan ik overigens van harte aanbevelen.

Parallel lezen komt bij mij regelmatig voor, dat betekent dat ik vaak in meerdere boeken tegelijk aan het lezen ben. Verschillende sporen vragen om verschillende boeken, nietwaar. Maar het blijkt niet toevallig dat juist deze twee boeken nu op mijn pad komen.

Aandacht voor denken; hoe het werkt, hoe het uitpakt, wat het doet met mensen, is wat nu van mij gevraagd wordt. Gefascineerd heb ik de afgelopen weken waargenomen hoe in mijn leven meer mensen komen die last hebben van hun (pieker)gedachten, last hebben van hun denkpatronen, die vastdraaien in persoonlijke overtuigingen of verhalen maken.

Vooral hoogopgeleide vrouwen die naast een bovengemiddelde intelligentie ook een hoge mate van sensitiviteit hebben, ervaren moeite om naast hun ratio ook hun gevoeligheid dezelfde mate van aandacht te geven. Dat geeft op den duur (fysiek) ongemak en niet lekker in je vel zitten.

Meer aandacht en ruimte geven aan je sensitiviteit maakt ook de weg vrij naar spiritualiteit en spirituele inzichten. En dan bedoel ik niet alleen hierover lezen en het (denken) te begrijpen. Ik bedoel spirituele inzichten als wegwijzers naar een ander niveau van leven waarin je dichter bij jezelf bent en je gelukkiger voelt.

Ik voel een uitdaging in mij omhoog komen om zowel vanuit wetenschappelijk als spiritueel oogpunt aandacht te besteden aan de werking van ons brein. Omdat ik ook merk dat iemand die vooral met haar ratio bezig is soms een bruggetje nodig heeft om te komen tot een ander niveau van inzicht (spiritualiteit). Niet alleen het soort inzicht dat blijft hangen in analyseren, dat een zelfde niveau van denken is als ratio. Ik bedoel verdiepend inzicht dat een eerste stap is naar bewust worden en van hieruit naar bewust-zijn en bewust leven.

Je ratio kan een enorm waardevolle dienaar zijn in dit bewust worden, maak er gebruik van.

"Denken is het probleem niet, de gedachte serieus nemen wel" zegt Helleman (p.24).

In het boek van Kahneman wordt inzicht in de werking van ons brein en de kwaliteit van denken onder de loep genomen.

Na het lezen daarvan zou ik willen aanvullen dat de werking van ons brein soms wel problemen geeft en dat je de kwaliteit van je denken best serieus mag nemen en tegelijkertijd niet persoonlijk moet maken. Je bent je denken niet.

In de komende maandelijkse nieuwsbrieven wil ik het thema ‘Aandacht voor denken’ verder uitdiepen. Als jij onderwerpen wilt lezen die te maken hebben met ‘denken’ of ‘gedachten’ dan mag je ze mailen naar patricia AT dankh DOT nl

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

 

Bronnen:

Vera Helleman, Moeiteloos jeZelf zijn. Ontwaken in een nieuw bewustzijnsperspectief, 2015. Rotterdam.

Daniel Kahneman, Ons feilbare denken. Thinking, fast and slow, 2012. Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!