Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

 

Betekenisvolle ontmoetingen zijn altijd levenslessen

De ontmoeting met iemand die je direct op een heel diep niveau herkent is een van de mooiste en magische ogenblikken in je leven. Het voelt als een thuiskomen, een herkenning, een oplifting van je hele wezen. Als dit gevoel niet gespiegeld wordt door de ander dan is het tevens een van de allerpijnlijkste ervaringen. Vooral als de herkenning een sterk seksueel aspect of een partnercomponent in zich heeft.

Je hoort veel verhalen over liefdes die zich op zielsniveau openbaren en die een complicerende factor in zich hebben zoals geen gedeelde herkenning of om een andere reden niet samen kunnen zijn.

Wat betekenen deze ontmoetingen?

Als je een spirituele ontwikkeling doormaakt dan ontmoet je mensen op een ander niveau. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je niet meer afgaat op het uiterlijk of de maatschappelijke status van iemand, maar dat het licht dat in iemand schijnt of de kleuren die iemand heeft door jou gezien en herkend worden. Je herkent (soms onbewust) gedeelde levens en ervaringen. Dit kan zelfs gebeuren voordat je iemand in levende lijve hebt ontmoet en alleen kent van een foto of van horen zeggen. Je kunt zussen, broers, kinderen, moeders en vaders tegenkomen en ook geliefden uit andere tijden en plaatsen.

Dit gebeurde mij jaren geleden voor het eerst. Ik was totaal overdonderend door de intensiteit van mijn gevoelens. Het was geen gewone verliefdheid, maar een sluis in de tijd die openging. Beelden van andere tijden en plaatsen waar we samen waren, kwamen in stroomversnelling voorbij. Totaal onervaren met een ontmoeting op dit niveau handelde ik zoals ik altijd deed als ik verliefd was. Het archetype van de godin Artemis is in mij sterk aanwezig, dus verscheen ik in mijn volledige boogschutter outfit met mijn opgepoetste zilveren boog en een koker vol pijlen onderaan de kasteelmuren. Deze mens verschanste zich namelijk in een burcht. Al mijn pijlen ketsten af op de metersdikke muren en bleven steken in de haastig opgehaalde brug. Te laat realiseerde ik me dat ik beter eerst had kunnen aanbellen. De poort bleef gesloten. Zo droop ik af met een zwaar gekneusd hart.

In eerste instantie riep deze ervaring pijn op en schaamde ik me. Inmiddels voelt het als een noodzakelijk les. Ik was immers alleen met mezelf bezig.

Het is goed mogelijk dat de ander de zielsherkenning niet deelt of niet wil, kan of niet durft te delen. Daar heeft diegene alle recht toe, dat dien je te respecteren. Ieder heeft recht op zijn eigen pad. Van dat pad weet jij niets.

In mijn geval was ik ook nog veel te indringend aanwezig. Die burcht was er niet voor niets. Ik ging volledig op in mijn eigen gevoelens en was totaal niet afgestemd.

Een paar jaar later kreeg ik een nieuwe kans. Het was voor mij een ongelooflijke oefening in geduld opbrengen en wachten wat zich zou ontvouwen voor mijn ogen. Toen de tijd rijp was, was de stap die ik zette precies goed getimed.

Deze timing heeft veel te maken met heel goed luisteren naar wat je zuivere intuïtie je ingeeft. Kun je je eigen ego of wensen er tussen uit laten en echt horen wanneer je eventueel een stap kunt zetten? Dat is niet eenvoudig zoals ik al schreef in mijn vorige blog.

De ontmoeting met een andere herkende ziel die een sterke seksuele of partnercomponent in zich draagt, heeft altijd te maken met lessen die je moet of beter gezegd wilt leren in dit leven. Als je samenkomt dan zijn er lessen voor allebei aan verbonden. Op dit ontwikkelingsniveau wil je namelijk als ziel verder groeien en dat kan in een gedeelde herkenning snel gaan.

Zelf vind ik de invalshoek om te kijken naar het in jouw aanwezige archetype mooi en behulpzaam voor verdere groei. Het archetype spiegelt in uitvergrote vorm sterk aanwezige karaktertrekken. Daarmee toont het ook je schaduwzijden en uitdagingen.

De Artemis -boogschuttervrouw in mij wil graag leren om de kunst van het niet-boogschieten te doorgronden. Voor mij een uitdagende boeiende weg.

Herken jij jouw archetype en de zielslessen die daarin liggen?

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op Inspirerend Leven.

 

Een artikel in magazine Nieuwetijdskind over vrouwelijke archetypen >>

Een artikel op Inspirerend Leven over mannelijke archetypen>>

 

Misschien vind je onderstaande artikelen over bijzondere liefdes en ontmoetingen ook interessant

De levenswijsheden van Kahlil Gibran: Over de liefde

 

Zoeken naar je tweelingziel? Misschien dichterbij dan je denkt!

 
 
 

 

Artikelen