Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

Een goede coach bestaat niet

Net zomin als goede vragen

 

‘Zonder jou had ik het niet gered denk ik’ zegt hij op de laatste afspraak.

‘Wat een goede vraag’ hoor ik haar zeggen.

‘Ik moest gewoon bij jou zijn’ vertelt ze op het kennismakingsgesprek.

Ik hoor wat ze zeggen en ik ben blij voor hen dat ze vertrouwen in mijn begeleiding hebben. Dat ik van betekenis kan zijn. Toch weet ik inmiddels dat het succes van de begeleiding mede te danken is aan henzelf. Mijn rol aan het gehele persoonlijke proces dat iemand samen met mij aangaat is bescheiden en zo voel ik het ook.

De eerste keer dat ik me dit realiseer is tijdens een coachtraject waarin ik bedolven wordt onder complimenten.

En dat vond ik niet terecht.

Voor mij is het zonneklaar dat de resultaten die we bereiken het product zijn van ons samen-werken. Naast de klik die we hebben is het heel helder waar we aan werken en op welke manier we dit samen doen. Zonder haar vertrouwen, enthousiasme en openheid zou mijn werk als zaadjes in onvruchtbare aarde zijn.

Of ik een goede begeleider ben hangt af voor een belangrijk deel af van de ervaring van de klant. Bekend is dat we ons professioneel handelen nogal eens neigen te overschatten[1]. Door regelmatig te checken in de samenwerking of de ander nog tevreden is houd ik mezelf met beide benen op de grond. Want juist de kwaliteit van onze samenwerking is een belangrijke succesfactor van de begeleiding[2].

Natuurlijk moet ik deskundig zijn in mijn werk, weten wat ik doe en goed kunnen aansluiten. Maar ik kan nog zulke goede vragen stellen of energetisch wonderen verrichten, als je er niets mee kunt of het niet aansluit bij je behoeften dan komen we samen nergens. Dan loopt het proces vast. Ook dat maak ik weleens mee.

Juist door dit te beseffen leerde ik dat goede vragen ook niet op zichzelf staan. Of een vraag een goede vraag is bepaal jij in feite.

Dit alles voelt voor mij bevrijdend. Het maakt dat ik zowel positieve als negatieve feedback minder persoonlijk neem, maar kan zien als een resultaat van het samenwerkingsproces tussen jou en mij. Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor de resultaten van de begeleiding, dat doen we samen.

Eigenlijk ben ik meer afhankelijk van jou dan je denkt!

Hartelijke groet van Patricia


 
 
 

 

Artikelen