Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

Haal de bezem door je vriendenkring

als vriendschappen uit elkaar groeien

 

Ben je iemand die makkelijk een praatje maakt en goed kan aansluiten bij een ander? Ben je loyaal aan je vrienden, attent en sta je klaar als iemand je hulp vraagt? Kun je goed luisteren?

Dan zijn mensen graag in je gezelschap. Dat is fijn en soms ook wat veel van het goede. Het werd mij ooit teveel en ik deed iets ongewoons.

Ik haalde de bezem door mijn vriendenkring.

Het heeft me geholpen om ruimte te maken voor wie en wat het meest belangrijk voor mij is. Alle contacten waren me lief. Alleen, het waren er gewoon teveel. Ik kwam niet genoeg meer aan mezelf toe.

Want de kring om mij heen groeide: met iedere nieuwe baan, studie, partner kwamen er meer vriendschappelijke contacten bij. Ieder weekend tufte ik stad en land af om verbindingen te onderhouden. Het was druk. Daarbij liet ik soms steken vallen, ook als het echt belangrijk was. Dat komt omdat met meer mensen er meer feestjes en life-events zijn. Dan liet ik toch weleens verstek gaan.

Steeds vaker voelde ik dat knagende gevoel van tekortschieten in mijn buik. Hoorde ik de twijfel in mijn hoofd. Mag ik nu wel voor mijzelf kiezen? Ben ik dan wel een goede vriend?

Totdat ik daar op een dag genoeg van had. Ik miste de stilte en een lege dag in mijn agenda.

Ik ben met mijn ongemak en twijfel gaan zitten en vooral heel eerlijk geweest. Heb mezelf een aantal vragen gesteld. Wie bel ik midden in de nacht op als ik in nood zit en wie niet? Wie vind ik altijd fijn om te zien? Waar zit leven in en sprankeling? Wat heeft de illusie van vriendschap maar is het in feite niet? Welk contact kan ik eigenlijk best missen?

Het was moeilijk om de antwoorden te horen van binnen. Want ja, oude spullen doe je weg, maar toch geen vrienden? Totdat ik me realiseerde dat ik ze niet weggooi, ik laat ze los.

Loslaten en afscheid nemen deed ik door ieder een brief te schrijven waarin ik hen bedankte voor de mooie tijd. Ik legde uit wat mijn redenen waren.

Ik heb geen enkele boze of gekwetste reactie teruggekregen. Wel begrip en ook ‘wat jammer’ en deuren die open bleven. Dat viel me erg mee. Daarna voelde ik me enorm opgelucht, wat een ruimte voelde ik in en om me heen. Nog steeds.

Vind je dit moeilijk? Misschien helpt een voorbeeld uit de natuur je hierbij.

Bedenk dat ook een boom met de mooiste en de meeste bloemen gesnoeid wordt om nieuw leven de ruimte te geven. Iemand zei dat vriendschappen ook organisch zijn, ze liggen niet vast, er zit beweging in. Relaties kennen seizoenen. Ze kunnen dus uitgebloeid raken.

Als dat zo is, dan is nu de beste tijd van het jaar om op te ruimen, los te laten en afscheid te nemen van dat waar geen leven meer in zit. Het is de tijd van winterslaap, rusten en ruimte maken.

Wat overblijft krijgt meer van je aandacht en je liefde en wordt zo alleen maar krachtiger en mooier.

Wat denk je? Zou het ook iets voor jou zijn?

Hartelijke groet,

Patricia

 

Dit blog is ook gepubliceerd op Inspirerend Leven

Misschien vind je onderstaande blogs over loslaten en afscheid nemen ook interessant om te lezen >>

Loskomen van gevoelens en gedachten

 

Loslaten op energetisch niveau

 
 
 

 

Artikelen