Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Online Magazine Nieuwetijdskind. Liever een PDF versie?

 

Synchroniciteit, een betekenisvolle weg naar je bestemming, deel 3

Een serie van 3 artikelen over synchroniciteit. In deel 3 ga ik nader in op synchroniciteit in het dagelijks leven en welke bijdrage dit kan leveren op de weg naar je bestemming.

In de eerste twee artikelen is beschreven dat synchroniciteit een inkijkje geeft tussen schijnbaar afzonderlijke delen of gebeurtenissen in het leven. Er zit een impliciete ordening in de wereld om ons heen. Ons overkomen dingen niet zomaar, ze hebben betekenis en je speelt er ook een rol in, al dan niet bewust of zichtbaar.

Als mens hebben we meer toegang tot de schat aan informatie die om ons heen wervelt dan we ons realiseren. Hoe bewuster en sensitiever je wordt, hoe makkelijker het voor je is om toegang te krijgen tot het onderbewuste en het grotere verband te zien tussen alles in en om je heen. Je wordt je bewuster van de reflectie, de spiegel buiten je. Daarmee heb je meer kansen om hiermee in interactie te zijn.

Synchroniciteit als spiegel

Eigenlijk is alles om je heen een spiegel. Bijvoorbeeld het soort werk dat je doet en jouw plaats in een organisatie. Heel vaak is mij de parallel opgevallen tussen iemands jeugdervaringen en de plek binnen het gezinssysteem en de taak, rol en plek die iemand inneemt binnen zijn werk. Bijvoorbeeld iemand die in zijn jeugd geleerd heeft om onzichtbaar te zijn en binnen zijn werk een rol heeft die ook onzichtbaar is of waar je weinig invloed hebt.

Het schijnbaar ontbreken van synchroniciteit waar je het wel zou verwachten kan veelzeggend zijn. Bijvoorbeeld als iemand volgens zijn astrologische blauwdruk een verzorgend beroep zou kunnen hebben en dat juist niet heeft. Hoe komt het dat iemand niet in de pas loopt met zijn potentieel? Dat kan reden zijn tot zelfonderzoek en bijsturing.

Met welke mensen je in aanraking komt is een spiegel voor je. Voor mij zelf geldt bijvoorbeeld dat in mijn praktijk ook mensen komen die dezelfde thema’s weerkaatsen als waar ik zelf mee bezig ben en ben geweest. Mijn klanten zijn daarmee soms een spiegel voor mij. Ze spiegelen in mij wat ik te bieden heb en ook wat ik te leren heb. Dit geldt voor meer dienstverlenende, begeleidende en verzorgende beroepen.

Synchroniciteit en fysieke klachten

Uitgaande van het principe ’zo binnen, zo buiten’ kun je stellen dat een fysieke klacht of ziekte een vorm van synchroniciteit kan zijn. Onze spreekwoorden en gezegden staan er vol mee: iets op je lever hebben (klachten aan de lever), te veel hooi op je vork nemen (rugklachten), je buik er vol van hebben (buikpijn), te veel aan je hoofd hebben (hoofdpijn). Verzuring en verbittering die gewrichtsklachten kunnen geven, een bodemloos verlangen dat gecompenseerd wordt door te blijven eten om het vat te vullen, enzovoorts.

Niet altijd zijn gezondheidsvragen en problemen meteen te koppelen, maar de gedachte dat een energie buiten ons die we zelf creëren of in stand houden ook zijn weerslag heeft op onze fysieke gezondheid is heel aannemelijk. Let op, dit is wat anders dan dat we de ziekte perse zouden veroorzaken! In die zin is het niet bedoeld als een oorzakelijk verband, maar zie het als een spiegel, een weerslag van de energie om je heen.

 

Synchroniciteit als richtingaanwijzer op jouw levensweg

Je bewust worden van hetgeen er om je heen gebeurt en hoe dit voor jou een spiegel kan zijn, kan heel inzicht gevend werken op je levensweg. Juist in tijden van persoonlijke crisis komen synchroniciteitsverschijnselen veel voor of vallen ze vaker op.

Bewustwording van synchroniciteit in je leven is een van de stappen naar zelfverwerkelijking. Zelfverwerkelijking betekent leven naar je roeping, werkelijk jezelf zijn, leven vanuit je pure hart, vanuit je diepste Zijn. Zelfverwerkelijking is hetzelfde als heelwording. Heelwording of zelfverwerkelijking is voor ieder van ons de werkelijke opdracht in dit leven; om op pad te gaan naar onze bestemming.

Synchroniciteit kan aanwijzingen geven op het pad naar je bestemming. Ook met een omweg als er sprake is van a-synchronie zoals in tijden dat alles stroef loopt. Bijvoorbeeld (1 ); geef inspanningen op als ze volkomen uitputten, als ze door anderen als opdringerig worden gezien, als ze geforceerd aanvoelen, als we het gevoel hebben door een gesloten deur heen te moeten, als inspanningen steeds minder opleveren, als ze gebaseerd zijn op overtuigingen uit de kinderjaren, kortom; als het niet stroomt!

Een reeks van synchronistische verschijnselen in je leven kan je helpen betekenis te geven. Zo zouden aan de volgende reeksen de volgende betekenis kunnen worden gegeven (1):

 • een reeks van verliezen gaan over ‘laat gaan’;
 • tegenslagen gaan over ‘doe een stap terug’;
 • kansen gaan over ‘pak vast’;
 • moeiteloze veranderingen gaan over ‘op de juiste weg zijn’;
 • gênante voorvallen gaan over ‘blaas je ego niet zo op’;
 • lessen in geven gaan over ‘zie af van gehechtheid’;
 • enzovoorts.

Maar evenzo kunnen we voor elke betekenis ook een tegendeel bedenken! Het gaat er niet om dat er een recept is maar dat je kijkt wat voor jou de betekenis is van synchronistische verschijnselen in je leven.

Richtingaanwijzers op de weg naar onze bestemming kunnen voorkomen in de vorm van steeds terugkerende beelden of dromen. Op mijn weg naar mijn bestemming is dat onder andere het beeld van de Ankh of steeds terugkerende dromen met hetzelfde thema.

Een aantal andere richtingaanwijzers voor synchroniciteit als betekenisvolle weg naar je bestemming kunnen zijn (1):

 • plotselinge of spontane beslissingen die we nemen, zonder precies te weten waarom, en die later van belang blijken te zijn.
 • een ongebruikelijke samenloop van omstandigheden, die later noodzakelijk of behulpzaam blijkt te zijn.
 • een reeks gelijksoortige ervaringen die ons duidelijk maken in welk opzicht we eenzijdig zijn en waaraan we nog moeten werken.
 • het feit dat we levenspartners kiezen die onverwerkte problemen uit onze kindertijd naar de oppervlakte brengen, zodat we ze alsnog kunnen afronden.
 • de manier waarop een lichamelijke handicap en/of een emotioneel trauma een opstap wordt naar onze taak in het leven of de ontplooiing van onze talenten.

Kortom: synchroniciteit geeft inzicht over jou en jouw weg en heeft daarom alles met jou te maken. Zoals een leraar mij ooit zei, ‘uiteindelijk ben je alles zelf.’  

 

De weg naar onze bestemming is een reis die levenslang kan duren en heel vaak gaat het over het nemen van moedige beslissingen. Het bevat etappes in het leven die soms je verstand of begrip te boven gaan, maar ze zijn bedoeld om je te ondersteunen op je weg. Inzicht krijgen over de fasen van ‘de reis van de held’ van Joseph Campbell kan hierbij behulpzaam zijn. Deze fasen gaan over de roep tot verandering voelen/horen, het eerst terugdeinzen en dan toch de uitdaging aangaan, hulp krijgen onderweg, op de proef gesteld worden en na het ondergaan van de vuurproef/de initiatie terugkeren naar de wereld waar we onze opgedane ervaringen en talenten kunnen gaan inzetten.

Via mijn website kun je het gratis E-book downloaden dat hierover gaat:  ‘De reis van je leven. Reisgids in tijden van Grote Veranderingen’.

Synchroniciteit als aangever van belangrijke transformerende ervaringen is ingrijpend en blijven we ons altijd herinneren. ‘Het zijn angstig goed getimede schakels tussen iemands innerlijke crisis en zijn of haar uiterlijke omstandigheden- die daar ogenschijnlijk geen verband mee lijken te houden- die het leven van betrokkene echt een andere wending geven.” (2)

De grootste uitdaging in het omgaan en in verbinding komen met synchroniciteit zit vermoedelijk in het vinden van de balans tussen enerzijds oplettend zijn en tegelijkertijd niet focussen. We kunnen synchroniciteit niet afdwingen of bezweren. Synchroniciteit opmerken en werkzaam laten worden vraagt om loslaten van overtuigingen en van wensen en eisen die alleen van het ego afkomstig zijn. Wat dient zich aan in ons leven? Dit te laten ontstaan en te kunnen waarnemen vraagt van jou loslaten, overgave, vertrouwen en verwondering.

Tot slot wilde ik eindigen met een mooi gedicht van Hans Moolenburgh (2008).

Toeval is een gevleugeld paard

dat niet bestaat en toch verschijnt

als het zich tot diens schaal verkleint,

die het kind in zich nog heeft bewaard.

Zijn aanraking is zeer verfijnd,

ja altijd vederlicht van aard,

de joker is zijn lievelingskaart

maar dwang maakt dat ’t meteen verdwijnt.

Geboren uit het schuim der zee

stuift het onzichtbaar met ons mee

om zich ineens te openbaren.

’t Gevleugeld paard komt uit een land

ver van ons aan de overkant.

Eens hopen we daarheen te varen.  

 

© Patricia Akkermans

www.dankh.nl

Ook voor dit deel  heb ik me door meerdere bronnen laten inspireren, de belangrijkste zijn:

 1. Richo, D., (2000), Onverwachte wonderen; synchroniciteit als geschenk. Deventer: Ankh-Hermes.
 2. Joseph, F., (2000), Zinvol toeval, synchroniciteit in ons dagelijks leven. Amsterdam: Bres BV.
 3. Jaworski, J. (2003), Synchroniciteit; de innerlijke weg naar leiderschap. Zeist: Christofoor.
 
 
 

 

Artikelen