Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

Hoe langdurige stress je energetische lichaam beschadigt

en wat je eraan kunt doen!

 

Langdurige stress kan posttraumatische stress[1] opleveren en dit kan je fijnstoffelijke (energetische) lichaam beschadigen. In dit blog leg ik uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Wat is posttraumatische stress en wat doet het?

Posttraumatische stress is het verlies van het gevoel van emotionele en fysieke veiligheid. Dit verliesgevoel kan ontstaan na een gebeurtenis waarin je bent bedreigd, wanneer jou lichamelijk of geestelijk iets ernstigs overkomt of wanneer je daarvan getuige bent. Het is normaal dat je na een onveilige situatie dagen of weken last kunt hebben van emotionele stress en ontregeling. Je kunt met name last hebben van herbeleving, angstaanvallen, nachtmerries, slaapproblemen, huilbuien en vermoeidheid. 

Ook in je fijnstoffelijke lichaam (energetisch) heeft zo’n gebeurtenis grote impact. De gevolgen hiervan worden onderschat of over het hoofd gezien. Hoe zit dat?

Ieder mens heeft een fijnstoffelijke (energetische) laag om zich heen die ik voor het gemak even een ‘cocon van veiligheid’ noem. In deze cocon voel je je relatief veilig, je kunt je hierdoor de hele dag in het maatschappelijk verkeer begeven zonder dat je je voortdurend bewust bent van gevaren die op de loer liggen. Bij situaties die jij als risicovol ervaart voel je de grenzen van je cocon duidelijk aan. Die grenzen overgaan kan voelen als ‘uit je comfortzone’ gaan of jezelf in een gevaarlijke situatie begeven. Dit kan nog steeds als relatief veilig aanvoelen zolang jij er invloed op kunt uitoefenen. Jij bepaalt zelf de grenzen naar je eigen wens en tempo. Je houdt er namelijk de controle over.

Als je echter wordt blootgesteld aan lichamelijke of emotionele bedreiging waar je geen invloed op hebt dan wordt je cocon van veiligheid beschadigd. Denk hierbij aan slachtoffers van seksueel geweld, mishandeling, van overvallen, van aanslagen of ongelukken. Maar ook bij ernstige ziekte en plotseling overlijden van een dierbare. De energie van de onverwachte gebeurtenis breekt je cocon in stukken en je voelt je daardoor naakt en kwetsbaar. Je raakt je gevoel van onbevangenheid kwijt. Het trauma vindt niet alleen direct aan je fysieke lichaam plaats, maar dus ook in de fijnstoffelijke laag eromheen.

Zo’n beschadiging van je cocon gebeurt ook naar aanleiding van situaties waarbij je dit misschien niet direct zou verwachten, zoals bij langdurige stress door sociale of maatschappelijke problemen

Er zijn situaties in het leven waardoor mensen voor langere tijd onder stress staan. Bijvoorbeeld door geldproblemen na een scheiding of verlies van een baan. Vanwege zorgen om kinderen of andere verwanten. Stress door spanningen met buren. Stress door geluidsoverlast, niet alleen van mensen maar ook van installaties in de buurt zoals bromgeluiden van windmolens of datacentra. Stress door een slecht werkklimaat. Door zorgen over het klimaat of over gezondheid of over mensenrechten etcetera.

Dit maakt dat mensen voortdurend op scherp staan omdat ze ondergedompeld zijn in een situatie waar ze voor hun gevoel geen of weinig invloed op hebben. Er loert gevaar en waar het vandaan komt is niet altijd te voorspellen en ongrijpbaar. Ze voelen zich onveilig, in hun basis aangetast. Hun onbevangenheid en levensplezier raken ze kwijt.

Deze stress ervaar je sterker als je een hoge mate van onzekerheidsvermijding hebt en behoefte aan controle. Wat in bepaalde situaties immers enorm getriggerd wordt.

In het fijnstoffelijke lichaam is ter hoogte van de drie onderste chakra’s de energetische laag beschadigd. Soms was daar al een zwakke plek en triggert de aanleiding voor de huidige stress oude situaties waarbij deze chakra’s al gekwetst zijn. Je ervaart onmacht en angst. Thema’s als zelfbehoud, veiligheid, macht en eigen wil hangen samen met de onderste chakra’s. Als reactie op een eerder trauma kun je de energie daar geblokkeerd hebben. Zo ben je het contact kwijtgeraakt met je gevoel van stabiliteit, vertrouwen en zekerheid.

Geblokkeerde energie toont zich bijvoorbeeld in angstgevoelens, starheid of passiviteit. Als gevolg hiervan ga je je terugtrekken en isoleren. Ook energetisch trek je je energie weg van je basis door bijvoorbeeld teveel in je hoofd te zitten of helemaal het contact met je lichaam kwijt te raken.

Wat kun je zelf doen?

Afhankelijk van de soort kwetsuur is energetische heling gericht op (opnieuw) een gezonde balans te bewerkstelligen tussen je emotionele binnenwereld, door het contact hiermee te herstellen, en hoe je dit in handelen omzet in de buitenwereld. Het vraagt tijd en aandacht om de energetische laag te herstellen als er meerdere chakra’s uit balans zijn.

Tijd kan veel wonden helen, ook energetisch. Dit kan maanden duren.

Aandacht kun je jezelf geven en aandacht draagt bij aan je heling. Dit doe je bijvoorbeeld door aardende oefeningen zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Je kunt je lichaamsbewustzijn leren verhogen door te gaan voelen waar emoties in je lichaam vastzitten, ze leren omarmen en je verzet ertegen los te laten. En je dient te accepteren dat het leven onvoorspelbaar is en je overmatige behoefte aan veiligheid en zekerheid leren loslaten.

Een gezonde balans in je leven ervaren is leren loslaten, dit geeft ons vrijheid. En vrijheid is de enige voorwaarde voor geluk (naar Thich Nhat Hanh).

Dit artikel is ook gepubliceerd op Inspirerend Leven


[1] Let op: posttraumatische stress is wat anders dan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). PTSS is een serieuze aandoening die door een deskundige traumatherapeut behandeld moet worden.

 
 
 

 

Artikelen