Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

03apr

Aandacht voor denken

 

Zie hier in één foto twee kanten van mijzelf in beeld gebracht. Ik hou van wetenschap en van spiritualiteit. Deze beide kanten heb ik in de afgelopen jaren in mijzelf ontwikkeld. Dat leken heel lang twee sporen in mijn leven. En dan ineens komt de route op een bepaald punt samen, zoals nu.

Op dit moment ben ik in deze twee boeken aan het lezen die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben. De ene is van Daniel Kahneman, Ons feilbare denken. Een dikke pil vol wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein werkt en op basis waarvan wij bijvoorbeeld oordelen, keuzes maken en beslissingen nemen. Het andere is van Vera Helleman, Moeiteloos jeZelf zijn. Een spiritueel boek dat (kort door de bocht) beschrijft hoe je van een leven gebaseerd op ego-denken een overgang kunt maken naar een bewust leven dat meer vanuit je hart plaatsvindt. Beide boeken kan ik overigens van harte aanbevelen.

Parallel lezen komt bij mij regelmatig voor, dat betekent dat ik vaak in meerdere boeken tegelijk aan het lezen ben. Verschillende sporen vragen om verschillende boeken, nietwaar. Maar het blijkt niet toevallig dat juist deze twee boeken nu op mijn pad komen.

Aandacht voor denken; hoe het werkt, hoe het uitpakt, wat het doet met mensen, is wat nu van mij gevraagd wordt. Gefascineerd heb ik de afgelopen weken waargenomen hoe in mijn leven meer mensen komen die last hebben van hun (pieker)gedachten, last hebben van hun denkpatronen, die vastdraaien in persoonlijke overtuigingen of verhalen maken.

Vooral hoogopgeleide vrouwen die naast een bovengemiddelde intelligentie ook een hoge mate van sensitiviteit hebben, ervaren moeite om naast hun ratio ook hun gevoeligheid dezelfde mate van aandacht te geven. Dat geeft op den duur (fysiek) ongemak en niet lekker in je vel zitten.

Meer aandacht en ruimte geven aan je sensitiviteit maakt ook de weg vrij naar spiritualiteit en spirituele inzichten. En dan bedoel ik niet alleen hierover lezen en het (denken) te begrijpen. Ik bedoel spirituele inzichten als wegwijzers naar een ander niveau van leven waarin je dichter bij jezelf bent en je gelukkiger voelt.

Ik voel een uitdaging in mij omhoog komen om zowel vanuit wetenschappelijk als spiritueel oogpunt aandacht te besteden aan de werking van ons brein. Omdat ik ook merk dat iemand die vooral met haar ratio bezig is soms een bruggetje nodig heeft om te komen tot een ander niveau van inzicht (spiritualiteit). Niet alleen het soort inzicht dat blijft hangen in analyseren, dat een zelfde niveau van denken is als ratio. Ik bedoel verdiepend inzicht dat een eerste stap is naar bewust worden en van hieruit naar bewust-zijn en bewust leven.

Je ratio kan een enorm waardevolle dienaar zijn in dit bewust worden, maak er gebruik van.

"Denken is het probleem niet, de gedachte serieus nemen wel" zegt Helleman (p.24).

In het boek van Kahneman wordt inzicht in de werking van ons brein en de kwaliteit van denken onder de loep genomen.

Na het lezen daarvan zou ik willen aanvullen dat de werking van ons brein soms wel problemen geeft en dat je de kwaliteit van je denken best serieus mag nemen en tegelijkertijd niet persoonlijk moet maken. Je bent je denken niet.

In de komende maandelijkse nieuwsbrieven wil ik het thema ‘Aandacht voor denken’ verder uitdiepen. Als jij onderwerpen wilt lezen die te maken hebben met ‘denken’ of ‘gedachten’ dan mag je ze mailen naar patricia AT dankh DOT nl

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

 

Bronnen:

Vera Helleman, Moeiteloos jeZelf zijn. Ontwaken in een nieuw bewustzijnsperspectief, 2015. Rotterdam.

Daniel Kahneman, Ons feilbare denken. Thinking, fast and slow, 2012. Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!