Dankh

Praktijk natuurgeneeskunde en life coaching - Nijmegen

05jun

 

 

Er ontluikt altijd weer nieuw leven ook al lijkt het nog zo dor.

 

BLOND

Ritselend pampasgras

in stralende winterzon

fluistert alvast belofte

over zomergroen gewas

 

 

© Patricia Akkermans

Heb jij jezelf een belofte gedaan deze winter? Bijvoorbeeld om meer te genieten, om meer tijd voor jezelf te nemen, je zelf meer te waarderen, milder te zijn naar jezelf of om nu eindelijk eens dit of dat te gaan doen? Heb jij hoopvol in de toekomst gekeken en een beeld gezien van hoe het zou zijn als je de belofte aan jezelf waarmaakt? 

En...heb je stappen gezet om dichterbij dat beeld te komen? Waar sta je nu?   

Niet elk begin is vruchtbaar. Een belofte aan jezelf is als nieuw leven dat gekoesterd wil worden, dat aandacht en zorg nodig heeft. Het moet kunnen wortelen en hechten in jou, ruimte krijgen en in een goede bedding vallen.

Elk jaar krijgen we weer nieuwe kansen om nieuw leven in ons wakker te maken. Ook wij als mens zijn als een zaailing. De lente op haar hoogtepunt is een goede tijd om te zien wat geleefd wordt en wat geleefd wil worden in ons en door ons. 

Tot een volgende keer.

Hartelijke groet,

Patricia

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

05apr

Een nieuw begin

komt na groeipijn

 

 

Transformatieprocessen in de natuur geven het voorbeeld voor ons, de ontwikkelende mens. Zit je in een veranderingsproces? Probeer kalmte te bewaren temidden van onzekerheid en het gevoel vast te zitten. Benut de groeitijd tot het uiterste, dan komt het beste dat jij te bieden hebt naar buiten. 

 

Vleugelen

Het is net

als bij een vlinder,  

eigen kracht ontpopt

van binnenuit

in innerlijke tijd en tempo.

Als alle levenslust

in vleugels is gevloeid

pas dan

vliegt de vlinder uit.

 

© Patricia Akkermans

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

12mar

Gezond egoïsme

‘Gezond egoïsme is je verantwoordelijk voelen voor je eigen behoeften’,  is een uitspraak van Lisette Thooft. En hoe moeilijk is dat toch!

 

Opvallend veel mensen die in de praktijk komen hebben last van een vol of een druk hoofd. De hele dag door maakt hun hoofd overuren om alle gedachten, gevoelens, indrukken en prikkels te verwerken. Ze rennen van hot naar her, altijd druk en geen tijd om stil te staan. Een van mijn klanten zegt dat ze vaak haar hoofd vergeet uit te zetten waardoor de overgang van drukte naar rust en ontspanning niet gemaakt wordt.

Een vol hoofd heeft ook invloed op kwaliteit van slapen waardoor langzaamaan de batterij steeds verder leegloopt en je al moe bent als je opstaat. Je geeft teveel weg aan andere mensen en activiteiten en je geeft te weinig aan jezelf. Je neemt je eigen behoeften aan bijvoorbeeld rust en stilte niet serieus.

Vaak komen deze klachten voor in combinatie met weinig tot geen ruimte nemen voor jezelf. Vooral vrouwen hebben daar last van. Het huis is vol met partner en kinderen die allemaal hun ruimte innemen. Maar waar blijf jij? Waar is jouw ruimte? En dat bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk.

In de praktijk help ik mensen energetisch met mijn handen om ruimte te maken in een druk en vol hoofd. Ik leg mijn handen onder het hoofd, masseer de schedelrand en duw voorzichtig met mijn vingers op bepaalde punten op het hoofd. Men ervaart hierdoor dat er meer ruimte en rust ontstaat, het voelt leger en luchtiger in het hoofd. Maar is er zoveel dat je zelf ook kunt doen.

Begin er mee om in een vol huis een plekje voor jezelf te maken. Als er geen kamer over is (wat vaak het geval is) maak dan een hoekje vrij in huis dat je tot jouw plekje maakt. Als je daar regelmatig vertoeft dan krijgt deze plek jouw energie en geeft het je ook rust en energie terug.

Daarnaast leer ik mensen een hele eenvoudige aandachtsoefening die ze elke dag kunnen doen. De ervaring leert dat deze oefening meteen rust brengt en energie geeft. Als je deze oefening iedere dag doet neemt de drukte in je hoofd echt zienderogen af.

De oefening is om dagelijks even in stilte te zitten, al is het maar 5 minuten. Doe het volgende:

  • ga rechtop zitten met je voeten op de grond, voel je voeten op de grond,
  • leg je handen losjes op je bovenbenen,
  • houd je ogen een beetje geopend of gesloten,
  • ontspan je kaak,
  • adem rustig in en uit, 
  • voel het rustpunt ‘onderaan’ de inademing voordat je weer uitademt, daar zit je innerlijke rustpunt.

Als het moeilijk is om in die stilte niet in gedachten op te gaan en je merkt dat je in je gedachten zit, kan het je helpen als je steeds bovenstaande punten bij jezelf naloopt.

Je kunt ook buitenshuis een plek zoeken waar je rust ervaart en oplaadt. Ik heb een klant die op haar dagelijkse rondje met de hond stilstaat bij een bepaalde boom en daar met haar handen op de stam de energie voelt stromen in haar handen. Van de wandeling en het stilstaan bij de boom laadt zij op en komt haar hoofd tot rust.

Ruimte maken voor je eigen behoeften is dus niet in negatieve zin egoïstisch. Deze gedachte weerhoudt mensen er soms van om het te doen. Onthoud dat alleen jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen behoeften, dus ga er maar voor staan!

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

Moeite met ruimte maken voor jezelf kan ook met pleasegedrag te maken hebben. Hierover schreef ik al eens een blog > ‘als het u belieft’..

Als jij een vol hoofd hebt en je het moeilijk vindt om bovenstaande tips uit jezelf handen en voeten te geven dan kan ik je ondersteunen er een start mee te maken. Maak een afspraak via patricia AT dankh DOT nl of bel 0625541120

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

16okt

Gezond wantrouwen

 

 

De zon schijnt, het is aangenaam warm, kleurenpracht in okergeel en wijnrood, het is een herfstige zomerdag en er volgen er nog meer. Het is een prachtig seizoen, maar niet alleen dat.

Voor mij is de herfst ook een seizoen om extra op te letten, alleen buiten in de natuur. Ik zei onlangs tegen een vriendin die vaker alleen in bos en duin rondstruint dat ‘ze in de herfst nog gekker worden’. Je hoeft zeker niet voortdurend bang te zijn, maar deze weken realiseer ik me maar weer eens dat Nederland voor een vrouw alleen niet zondermeer veilig is.

Met ‘ze’ bedoel ik zedendelinquenten. Wat gaat er om in de geest van een psychopaat die zijn gewelddadige seksfantasieën uitleeft op jonge meisjes en vrouwen? Uiteraard is deze gedachte getriggerd door de actualiteit en raakt het aan mijn eigen geschiedenis.

Het houdt me bezig. Ben me zeer bewust van de grenzen van welk therapeutisch middel of methode dan ook. Niet iedereen kan of wil geholpen worden. Zo kan het dan gebeuren dat het noodlot een jonge vrouw en een zieke geest aan elkaar verbindt.

Ik ken de tbs wereld een beetje van binnenuit. Er zijn heel veel patiënten met een seksueel verstoorde gewelddadige geest. En ik kan helaas beamen dat het niet zo best is gesteld met de begeleiding en behandeling van mannen die hier opgenomen zijn (ooit heeft Léonie Holtes hier een pijnlijk boek over geschreven).

Vaak vraag ik me af of dwangverpleging überhaupt werkt, of er werkelijk behandeling en genezing mogelijk is voor diegene die niet kan inzien welk leed door hem of haar veroorzaakt wordt. Als energetisch therapeut sta ik in ieder geval vaak machteloos.

Een vriendin van me die in een tbs kliniek werkt vraagt aan elke nieuwe jonge (vaak) vrouwelijke werknemer,  ‘wat kom je hier doen?’. Het is schokkend om te horen dat deze jonge vrouwen, die met de meest gestoorde en gevaarlijk seksuele delinquenten werken, zelf vaak weinig sjoege hebben van hun werkelijke motieven. Ik ben er van overtuigd dat je doelgroep keuze in de hulpverlening bijna nooit toevallig is!

Ik begeleidde ooit een jonge vrouw die in een tbs kliniek werkte. Ze bleek een verleden te hebben met seksueel geweld. In haar jeugd was ze totaal machteloos geweest in het gebeuren. Door in een tbs kliniek te gaan werken zag ze onbewust een kans om nu wel macht te krijgen over soortgelijke daders. Hiermee dacht ze onbewust dat wat haar was overkomen, alsnog te kunnen controleren.

Ik vertelde haar dat heel erg veel van de interactie zich afspeelt in het energieveld tussen mensen. De schijnbaar berouwvolle man met de grote blauwe ogen kan jou ondertussen energetisch compleet leegzuigen of opvreten. Je voelt wel van alles, maar je ziet het niet. In sommige interactiemomenten was dit voor haar waardevolle informatie waar ze iets mee kon om haar zelf te beschermen.

‘Benader de patiënt altijd met gezond wantrouwen’, is het advies van mijn vriendin aan de nieuwe werknemers. Ik zou er aan toe willen voegen dat iedereen die met mensen en zeker met deze complexe gestoorde geesten wil werken zijn/haar eigen motieven ook met een gezond wantrouwen beziet.

Geniet de komende dagen als je alleen erop uittrekt en het kan geen kwaad een beetje alert te blijven.

Hartelijke groet,

Patricia

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

05sep

Innerlijke vrede

Afgelopen zondag begeleidde ik een stiltewandeling van de Walk of Wisdom met als thema ‘innerlijke vrede’.

 

Toen we begin dit jaar de thema’s voor de wandelingen bedachten kozen we voor de maand september het thema ‘innerlijke vrede’ gekoppeld aan de wereldvredesweek.

In deze septembermaand staat wereldvrede wederom een week extra in de belangstelling. Deze wereldvrede kunnen we naar mijn mening alleen maar bereiken als we eerst zelf innerlijke vrede ervaren. Zouden wereldleiders als Donald Trump en Kim Jong-un doen wat ze nu doen als ze zelf meer innerlijke vrede zouden ervaren?

Met het thema ‘innerlijke vrede’ voel ik veel affiniteit. Mijn uitgangspunt is om innerlijke rust of vrede te kunnen ervaren bij alles wat er zich in mijn leven voordoet. Om me over te geven aan het leven en alles te aanvaarden waartoe ik, soms tegen wil en dank, geroepen wordt.

Mijn persoonlijke levensthema is daarmee al enige tijd het vinden van innerlijke vrede of innerlijke rust. In de afgelopen paar jaar heb ik verlies geleden en afscheid moeten nemen van dierbare mensen. Ook heb ik afscheid genomen van dierbare overtuigingen en denkpatronen die me eigenlijk in onvrijheid deden leven. Ik aanvaard dat wie ik ben soms vaag is en niet altijd even duidelijk.

In verlies ook het mooie kunnen zien of dankbaarheid kunnen ervaren geeft me vertrouwen om voorwaarts te gaan op mijn weg.

Het ervaren van innerlijke vrede of innerlijke rust geeft me ook een gevoel van vrijheid om voluit te durven leven zonder angst daarvoor. Soms zijn me korte en langere momenten gegund waarin ik dit kan voelen.

Deze zomer ben ik zelf wederom behoorlijk uitgedaagd om het verleden los te laten, rust te vinden met wat zich aandient en door te gaan. Ik verloor mijn trouwring die ik destijds speciaal had laten maken. Na de scheiding ben ik de ring in de zomer weer gaan dragen aan mijn andere hand.

Binnen vier dagen dat ik de ring weer droeg verloor ik deze in het buitenland. Ik voelde meteen dat dit niet toevallig was. Maar vond het wel een pittig signaal! Het duurde een paar weken eer ik daar mijn rust helemaal bij had gevonden. De betekenis die het verlies voor mij heeft, is wat het is en ik heb er vrede mee.

Wandelen naar innerlijke vrede

Een manier voor mij om bij innerlijke vrede te komen is om te gaan wandelen, alleen of samen, maar in ieder geval ook (deels) in stilte.

Ik wil heel graag lezers via deze weg kennis laten maken met de eigentijdse pelgrimstocht van de Walk of Wisdom waarin je op pad gaat, los van alledaagse beslommeringen en los van alledaagse verlokkingen zoals mobiele telefoon en internet. Je komt dan echt op andere lagen van je zelf uit en hopelijk op meer innerlijke vrede.

Hoe meer mensen innerlijke vrede ervaren in hun leven, hoe meer vrede er gevoeld wordt in de wereld. 

Onder de nieuwsbrieflezers van september geef ik een gratis startpakket van de walk of wisdom weg. 

Tot slot nog een gedicht van Marinus van den Berg.

Wandelen

Wie wandelt, wandelt nooit alleen

altijd zijn er wel vogels, altijd de wind

of de waterstromen.

De bronnetjes soms of passanten.

Altijd zijn er de bloemen

en de wolken die je groeten

of de strakke, blauwe hemel.

En de zijwegen en kruispunten

die vragen om een keuze.

Altijd zijn er je gedachten

die meetrekken als engelen

of als duivels, die je plagen.

Alleen wandelen bestaat niet.

Wandelen brengt je ook altijd

weer op je innerlijke weg

en....het brengt je thuis.

 

Marinus van den Berg

 

Tot een volgende keer.

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!