Dankh

Praktijk natuurgeneeskunde en life coaching - Nijmegen

14jun

Kiemkracht

 

Kiemkracht vind ik een van de mooiste woorden in een natuurlijk proces. Het geeft het vermogen of de aanleg aan van bijvoorbeeld een zaadje van een pioenroos om tot volle uitbundige bloei te komen of van een fruitboom om zijn vruchten vol en rijp te laten groeien. In de natuur kun je deze kracht op dit moment heel goed waarnemen.

Je kunt ook zien dat onder dezelfde omstandigheden het ene of het andere zaad meer of minder kiemkracht heeft.

Bij mensen zie ik dat ook. De een heeft meer kiemkracht dan de ander. De een is beter in staat om zich te ontwikkelen en uit te groeien. Deze mens groeit uit, soms tegen de verdrukking in, tot een prachtige sterke bloem. Een ander mens waait bij een licht briesje omver of begint niet eens aan ontkiemen.

Is je levenskracht beperkt, in aanleg of door omstandigheden? Dat kan natuurlijk, het is echter geen reden om niet te groeien. Blijf niet stil zitten als je in wezen wilt ontkiemen. Bedenk dat je levenskracht ergens naar toe wil, het is een voortstuwende energie. Als het niet naar buiten kan dan slaat de energie naar binnen. Je levenskracht slaat evenredig hard naar binnen terug als je het onderdrukt.

Heb je veel levenskracht? Gebruik die dan ook om tot volle wasdom te komen. Richt je op, kom omhoog en werk met de natuurlijke stroom mee. Forceer echter niet wat tijd nodig heeft om te groeien. Je kunt levensenergie verspillen door te duwen en te trekken aan iets wat gewoon zijn natuurlijke loop moet hebben.

Het gaat erom bij jezelf na te voelen of te ontdekken wat bij jou in de kiem aanwezig is. Welke kracht je werkelijk in je hebt en daar naar te leven. Al het andere is ego, niet meer en niet minder.

De pioenroos is volstrekt haarzelf en is niet bezig om liever een roos te willen zijn.

In de kiem gesmoord

Net als bloemen hebben ook mensen een voedzame en groeizame omgeving nodig om hun volle potentieel naar buiten te brengen. Als je opgroeit is dat je gezin en de nabije sociale omgeving. Velen hebben ervaren dat daar niet altijd het meest groeizame klimaat voor hen was.

Later als volwassene heb je echter eigen verantwoordelijkheid voor je groei, maar ook dan is een voedzame omgeving heel ondersteunend voor je potentieel.

Soms kom ik in mijn praktijk tegen dat een cliƫnt aan het ontkiemen gaat en dat een partner heel anders in het leven staat. Het komt dan voor dat een partner niet meewerkt of zelfs tegenwerkt. Zo wordt groei al in de kiem gesmoord. De omgeving is voor deze mens nog steeds niet groeizaam, eerder schraal. Hoewel niet onmogelijk, belemmert schrale en arme grond de persoonlijke en spirituele groei.

Het klinkt misschien confronterend als je in een schrale omgeving vertoeft, toch heb je, naar mijn mening, altijd een keuze om een meer voedzame omgeving op te zoeken. En dus ook om dat niet te doen.

Voedingsbodem

Elk groeiproces heeft tijd, aandacht en voeding nodig. Eigenliefde en zelfcompassie zijn de voedingsbodem waarop je kiem kan ontspruiten. Het is voeding voor jouw kiemkracht, hiervoor kun je zelf zorgdragen.

Hoe goed zorg jij  hierin voor jezelf?

Heb je behoefte om jouw voedingsbodem te verrijken? Misschien is dit aanbod dan iets voor jou!

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!