Dankh

Praktijk voor persoonlijke begeleiding - Nijmegen

15jan

Haal de bezem door je vriendenkring

helemaal van deze tijd

Ben je iemand die makkelijk een praatje maakt en goed kan aansluiten bij een ander? Ben je loyaal aan je vrienden, attent en sta je klaar als iemand je hulp vraagt? Kun je goed luisteren?

Dan zijn mensen graag in je gezelschap. Dat is fijn en soms ook wat veel van het goede. Het werd mij ooit teveel en ik deed iets ongewoons.

Ik haalde de bezem door mijn vriendenkring.

Het heeft me geholpen om ruimte te maken voor wie en wat het meest belangrijk voor mij is. Alle contacten waren me lief. Alleen, het waren er gewoon teveel. Ik kwam niet genoeg meer aan mezelf toe.

Want de kring om mij heen groeide: met iedere nieuwe baan, studie, partner kwamen er meer vriendschappelijke contacten bij. Ieder weekend tufte ik stad en land af om verbindingen te onderhouden. Het was druk. Daarbij liet ik soms steken vallen, ook als het echt belangrijk was. Dat komt omdat met meer mensen er meer feestjes en life-events zijn. Dan liet ik toch weleens verstek gaan.

Steeds vaker voelde ik dat knagende gevoel van tekortschieten in mijn buik. Hoorde ik de twijfel in mijn hoofd. Mag ik nu wel voor mijzelf kiezen? Ben ik dan wel een goede vriend?

Totdat ik daar op een dag genoeg van had. Ik miste de stilte en een lege dag in mijn agenda.

Ik ben met mijn ongemak en twijfel gaan zitten en vooral heel eerlijk geweest. Heb mezelf een aantal vragen gesteld. Wie bel ik midden in de nacht op als ik in nood zit en wie niet? Wie vind ik altijd fijn om te zien? Waar zit leven in en sprankeling? Wat heeft de illusie van vriendschap maar is het in feite niet? Welk contact kan ik eigenlijk best missen?

Het was moeilijk om de antwoorden te horen van binnen. Want ja, oude spullen doe je weg, maar toch geen vrienden? Totdat ik me realiseerde dat ik ze niet weggooi, ik laat ze los.

Loslaten en afscheid nemen deed ik door ieder een brief te schrijven waarin ik hen bedankte voor de mooie tijd. Ik legde uit wat mijn redenen waren.

Ik heb geen enkele boze of gekwetste reactie teruggekregen. Wel begrip en ook ‘wat jammer’ en deuren die open bleven. Dat viel me erg mee. Daarna voelde ik me enorm opgelucht, wat een ruimte voelde ik in en om me heen. Nog steeds.

Vind je dit moeilijk? Misschien helpt een voorbeeld uit de natuur je hierbij.

Bedenk dat ook een boom met de mooiste en de meeste bloemen gesnoeid wordt om nieuw leven de ruimte te geven. Iemand zei dat vriendschappen ook organisch zijn, ze liggen niet vast, er zit beweging in. Relaties kennen seizoenen. Ze kunnen dus uitgebloeid raken.

Als dat zo is, dan is nu de beste tijd van het jaar om op te ruimen, los te laten en afscheid te nemen van dat waar geen leven meer in zit. Het is de tijd van winterslaap, rusten en ruimte maken.

Wat overblijft krijgt meer van je aandacht en je liefde en wordt zo alleen maar krachtiger en mooier.

Wat denk je? Zou het ook iets voor jou zijn?

Hartelijke groet,

Patricia

COMMENTS
ilse 2021-01-15 17:29:54 Geweldig verhaal en zo herkenbaar. Ik heb het ook gedaan, niet met een brief (wat ik heel vroeger wel eens deed maar daar bijna altijd een vervelende reactie op kreeg) en nu dus meer.... laat maar... we zien wel...
Misschien dat de tijd er meer voor is om het nu wel per brief te laten weten want je hebt gelijk.. ieder contact is belangrijk geweest op mijn pad maar ook mooie bladeren kan ik laten gaan omdat ze geen functie meer hebben.
Dank je wel!!
veel liefs
ilse

Ha Ilse, voor mij werkte het inderdaad beter om er echt een soort punt achter te zetten en het niet te laten 'zitten' en als een nachtkaarsje te laten uitgaan. Maar soms gebeurt dat natuurlijk ook.
Groet van Patricia
Aafje Van Hoecke 2021-01-27 15:26:13 Beste Patricia, Ik begrijp helemaal jouw verhaal van afstand doen van te veel mensen maar bij mezelf ligt het anders. Ik had een paar jaar geleden leuke vrienden waar ik toen woonde maar door mijn verhuis naar een andere provincie - waarbij zij het heel jammer vonden dat ik hen zogezegd verliet - daardoor ben ik nadien tot de vaststelling gekomen dat zij hun ware aard hebben laten zien en als ik ooit zou willen terugkeren, zal het niet meer voor hen zijn maar dan wel voor mijn familie die er in de omgeving woont waar zij wonen. In deze tijd nu van het virus heeft het virus me meer dan ooit wakker gemaakt dat niets is wat het lijkt!! Een bijzondere lieve groet voor jou, Aafje (Vlaanderen in België)
Patricia 2021-01-27 17:12:08 Hoi Aafje, daar zeg je een heel raak iets: niets is wat het lijkt! Hartelijke groet van Patricia
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!